Duyuru

Değerli ziyaretçilerimizin ve personelimizin sağlını düşünüyor ve önemsiyoruz. Bu sebeple tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs (COVID-19) salgını kapsamında aldığımız tedbirler doğrultusunda 16.03.2020 tarihinden itibaren Tarsus Doğa Parkını geçici bir süreyle ziyaretçilerimize kapatmış bulunuyoruz.

Hayvan Parkı’nın yeni misafirleri: Alpaka ve Koati

Hayvan Parkının yeni misafirleri: Alpaka ve Koati

Mersin’in Tarsus ilçesinde bulunan Tarsus Hayvan Parkı, yeni misafirleri olan Alpaka ve Koati’yi ağırlıyor.

Mersin’in Tarsus ilçesinde Çukurova’nın en büyük, en doğal ve tek hayvan parkı olma özelliğine sahip Tarsus Hayvan Parkı’ndaki, “Rakungiller” familyasından 2 koati ve “Devegiller” familyasından 2 alpaka, ziyaretçilerini bekliyor.

Farklı bir kentten getirilen 2 yeni tür ile tür sayısı 83’e çıkan hayvan parkının popülasyonu ise bin 706’ya yükseldi.

Özellikle çocuklar ve gençlerin ilgi odağı olan çok sayıda hayvan türünü barındıran Tarsus Hayvan Parkı, bünyesine kattığı yeni türler ile her geçen gün genişliyor.

https://www.trthaber.com/haber/yasam/hayvan-parkinin-yeni-misafirleri-alpaka-ve-koati-440559.html

Berberi Koyunu / Yeleli Koyun (Ammotragus lervia)

Berberi koyunu (Ammotragus lervia), Caprinae alt familyasının monotipik Ammotragus cinsinden Kuzey Afrika’nın kayalık dağlarına özgü bir koyun türüdür. Ancak doğal ortamı olan Kuzey Afrika ‘da çok nadir görülür. Sonradan götürüldüğü İber yarımadası’nda çok daha hızlı çoğalmaktadır. Berberi koyununun ayaktayken 80 ila 100 cm omuz yüksekliği ve 40 ila 140 kg ağırlığı vardır. Kumral renkli olan postu, hayvan yaşlandıkça daha koyu bir renk alır ve bu daha açık renkli olan karnı ile sırtındaki daha koyu renkli çizgi için de geçerlidir. Sırtındaki ve dizden aşağısındaki uzun tüyler grimsi kahverengi olur. Ayrıca boğazdan aşağısında erkeğinde göğsüne kadar uzayan kalın tüyler bulunmaktadır. Arkaya uzayıp, iki yana açılan boynuzları 50 cm boya ulaşabilir. Boynuzların yüzeyi düzgün, ama girintili çıkıntılıdır. Kurak ve dağlık alanlarda bulunur, o bölgelerde bulabileceği bitkilerle beslenir. Her ne kadar su ihtiyaçlarını yediklerinden karşılasa da bulduğunda su içebilir ve içinde yüzebilir. Çok çeviktirler ve iki metreden yukarıya atlayabilirler. Doğal yaşam ortamlarında baş düşmanları karakulaklardır. Doğal olarak Mortitanya, FasCezayirÇad ve Sudan‘da bulunur. Buna karşılık İspanya‘ya da götürülmüştür.

Benekli Sırtlan (Crocuta crocuta),

Benekli sırtlan (Crocuta crocuta), sırtlangiller (Hyaenidae) familyasından olan bir sırtlan türüdür. Sırtlanların ortak özelliklerinden en mühimi, ön bacaklarının arka bacaklarından daha uzun olmasıdır. Tırnaklarını kedigiller gibi geriye çekebilme kabiliyetine sahip değillerdir. Serengeti ve Zambiya’da yaşayan benekli sırtlanların ağırlığı 40,5–81,7 kg (erkek), 44,5–90 kg (dişi) arasında değişir. Boyu 95–150 cm civarındadır. Hızı koşarken saatte 60 km’ye çıkabilir. Sanılanın aksine köpekle değil, kediyle daha yakın akrabadırlar. Firavun faresiyle aynı kökene sahiptirler. Dişilerin hakim olduğu “Klan” denilen sosyal gruplar halinde yaşarlar. .Dünyada 25 000 ila 40 000 ferdi kalmıştır. Çoğunlukla leşçil beslenseler de büyük hayvanları yakaladıkları da olur.

Koati (Nasua)

Rakungiller  (Procyonidae) Familyasından memeli cinsi. Koatinin kısa ayakları güçlü tırnaklarla donatılmıştır,ama ayıya çok benzer. Aslında koati daha çok çamaşırcı ayıya benzer; gövdesi onunkinden daha ince, kuyruğu daha uzun ve kabarıktır, burnu daha çıkık ve yumuşaktır. Burnu yiyecek ararken toprağı karıştırmaya yarar. Koati hem et, hem ot hem omnivor hem de karnivordur. Böcekler, küçük hayvanlar, kuş yumurtaları, ama en çok tercih ettiği meyvelerdir. Küçük gruplar halinde yaşar ve ağaca tırmanır. Zaten öyle iyi bir tırmanıcıdır ki, tıpkı sincap gibi ağaçlardan baş aşağı inme yeteğine sahiptir. Coğrafi yaşam tabiatları Merkezi ve Güney Amerikadır (Meksika-Brezilya arası).